Informatie

Instructievideo's voor beginners en gevorderden

 

Klik op de zwarte titel van de aflevering om te kijken

 

Het is altijd makkelijk om als iets niet helemaal gaat zoals je zou willen, om dan nog eens te kijken hoe het ook al weer precies moet.

Onze landelijke houtdraaiersvereniging RADIUS heeft daarom een aantal instructiefilms laten maken. Doe er je voordeel mee.

De eerste aflevering behandelt de afruwguts. Daar begin je meestal mee.

De tweede aflevering gaat over de vormguts.

De derde aflevering betreft de schalenguts. Ook weer de moeite waard. 

De vierde aflevering gaat over de afsteekbeitel. 

En dan krijgen we nou aflevering 5. Dat wordt spannend. Deze aflevering gaat over de platte beitel. Men is daar nogal eens bang voor. Maar zoals je hier zult zien is dat nergens voor nodig.

 

De platte beitel vraagt wat meer aandacht dan andere beitels. Daarom krijgt deze jongen nog een extra aflevering 5a. 

Zo, dat was even genoeg over de houtdraaibeitels. Gelukkig komt er nog meer kijken bij het houtdraaien. Hoe zet je bijvoorbeeld een stuk hout vast in je draaibank? Dat krijgen we te zien in aflevering 6:, opspantechnieken.

We gaan weer nu verder, want het leven is kort genoeg. Een heel populair onderdeel van het houtdraaien is het draaien van een schaal. Daar gaan we in het volgende filmpje naar kijken. Aflevering 7 dus. Geniet er van.

Wat ook nog wel eens handig is, is het draaien van een handvat. Je kan vaak hele mooie beitels kopen zonder handvat. Een houtdraaier draait daar zijn hand niet voor om en draait zo'n handvat gewoonzelf.                Aflevering 8 dus. een handvat draaien

Zo, nou hebben we alle houtdraaifilmpjes van RADIUS bij elkaar. Op YouTube is het soms zoeken om een bepaald filmpje te pakken te krijgen. Vandaar!

 

Veel gestelde vragen

Klik op de vragen om het antwoord te zien

Moet je creatief zijn om te kunnen houtdraaien?

Ieder mens is creatief. De een wat meer en de ander wat minder. Enig gevoel voor vorm en verhouding is best wel belangrijk. De praktijk wijst uit dat iedereen mooie werkstukken kan maken. Kijk maar bij de werkstukken van onze leden. En dat zijn allemaal doodgewone mensen.

Is houtdraaien een dure hobby?

Ja, wat is duur? Dat is voor iedereen anders. Je kan houtdraaien zo duur maken als je wilt. Je hebt liefhebbers en fanatiekelingen. Maar om concreet te worden: Beginnersdraaibankjes zijn er al vanaf € 200,- tot € 400,-. Met een set beitels en een slijpmachine ben dan al een heel eind en blijf je zeker onder de € 600,- (Wij geven je graag een adres door waar je deze spullen kan kopen) 

Hoe komen houtdraaiers aan hun hout?

Dat is een goeie vraag. De meeste houtdraaiers gebruiken hout dat zo uit de natuur komt. Dus als er ergens bomen gekapt worden moet je zorgen dat je erbij bent. Hele mooie inheemse houtsoorten zijn Notenhout, Taxushout, Goudenregenhout, daar kan geen tropisch hardhout tegen op. Als mensen weten dat je houtdraaier bent komen ze het vaak brengen als er bij hen hout vrijkomt. Makkie dus! Als je tropische houtsoorten wilt hebben dan moet je die meestal kopen en dat kan dan best wel eens prijzig worden.

Moet je lid zijn van een houtdraaiersvereniging?

Nee, dat hoeft natuurlijk niet. Maar als je snel kennis en vaardigheden wilt opdoen, dan is een lidmaatschap van zo'n club een must. Iedereen daar is met dezelfde hobby bezig en praat daar graag over. Ook zijn er mogelijkheden om hulp te krijgen in de praktijk.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Nou, dat is dan weer een makkelijke vraag. De ruimte (b.v. een schuur) is nooit groot genoeg. Maar een ruimte van 2 bij 2 meter geeft al heel wat mogelijkheden. Liefst geen ruimte waar anderen ook gebruik van maken, want waar gehakt wordt vallen spaanders en dat is bij houtdraaien nog veel erger.

Hoe gaat het slijpen van beitels in zijn werk?

Het slijpen van beitels is een secuur werkje. Je hebt natuurlijk een slijpschijf(machine) nodig. Maar zomaar uit de hand een beitel in de goede vorm slijpen lukt niet zo 123. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor. Maar ook daarin zijn er diverse sysemen te koop. Met deze hulpmiddelen is het niet zo moeilijk om beitels te slijpen. Laat je door een ervaren houtdraaier adviseren welk systeem je het beste kan aanschaffen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb